Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/6/9/stableleadership.nl/httpd.www/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/1/6/9/stableleadership.nl/httpd.www/wp-content/plugins/mainwp-child/mainwp-child.php on line 39 Drie tips om jouw ‘overgewichtige’ Criticus op dieet te zetten! - Stable Leadership
Drie tips om jouw ‘overgewichtige’ Criticus op dieet te zetten!

Drie tips om jouw ‘overgewichtige’ Criticus op dieet te zetten!

24 januari ● Ongecategoriseerd

Stel je even voor dat jouw leven zich afspeelt op het podium van een mooi theater. Grote kans dat op de eerste rij, pontificaal in het midden, jouw Criticus zit.  Het stemmetje dat altijd roept dat wat zich daar op het podium afspeelt niet goed genoeg is, dat het beter had gekund, dat het niet interessant is enzovoorts. De ‘overgewichtige’ Criticus die zichzelf volvreet met aandacht van jou. Hoog tijd om die kwelgeest op een strak dieet te zetten!

 

Het is koud in de paardenbak, waar een groepje aan het werk is met het thema ‘verbinden’. Altijd een mooi thema, dat veel emoties losmaakt. Ook nu weer.

Inmiddels zijn twee mensen bezig geweest te onderzoeken hoe je in verbinding kunt komen met de ander. Wat jij kunt doen om die verbinding te leggen. We zijn op zoek geweest naar voorwaarden en naar succesvolle acties.

Nu is W. aan de beurt. Ze stapt op het paard Unique af, raakt even kort haar neus aan, loopt verder, stopt een meter of zes verderop en draait zich om en kijkt naar het paard. Unique draait langzaam haar hoofd richting W., kijkt even roerloos terug en snuffelt aan het zand. W. heeft gewacht maar loopt nu door en maakt een grote ronde om het snuffelende paard heen. Zal Unique zich met haar verbinden en haar volgen? W. staat in een hoek vergeefs te wachten en waarschijnlijk te luisteren naar haar Criticus.

 

W.: “Ik zag die anderen vóór mij en wilde het ook graag goed doen. Liefst nog beter. Ik wilde dat het paard direct met mij mee zou lopen. Ze zag me wel hè? Maar ze vond me niet interessant genoeg. Misschien ben ik dat ook wel niet.” W. staart naar de grond en oogt verslagen na deze conclusie.

 

Dit is precies wat een interne Criticus doet. Jou klein maken! Herken je dit patroon? Waarschijnlijk wel. Het namelijk een veelkoppig monster, dit type op de eerste rij.

Kan dat nou niet anders? Ja hoor, dat kan!

Ik geef je graag drie tips om jouw Criticus uit te hongeren.

 

Tip 1. Stop jezelf te vergelijken met anderen!

Waarschijnlijk vergelijk jij jezelf eerder met mensen die in jouw ogen interessanter, slimmer, beter, succesvoller, knapper, slanker zijn dan jij. Daardoor trigger je jezelf direct om de lat hoger te leggen.  Stop daar dus mee. Jij bent jezelf, je bent uniek en dat is genoeg! Voel eens wat die gedachte alleen al voor je doet.

 

Tip 2. Stel realistische doelen.

Het is prima om jezelf een doel te stellen, maar bedenk meteen of die doelstelling echt belangrijk is voor jou, dat het een doel is waar je diep van binnen ook echt achter wilt staan. Is er een ‘willen’ aan de hand of speelt ‘moeten’ de hoofdrol?

 

Tip 3. Geef jezelf toestemming om stap voor stap te gaan.

Zou jij een baby die gaat leren lopen critisch toespreken omdat ‘ie voor de tiende keer op z’n billen valt? Gun jezelf een leertraject als die baby en spreek jezelf gedurende je leerproces bemoedigend toe. Ieder stukje vooruitgang is er weer één. Ga stap voor stap. Weet voor jezelf dat je jouw realistische doel gaat halen en denk af en toe aan dat kleine purkje dat na al dat vallen écht leert lopen!

 

Pas je deze drie tips consequent toe, dan geef je jouw Criticus steeds minder voer om van te smullen. Daarentegen groeit de ‘liefdevolle’ en ‘zorgzame’ kant van je. En daar word je gelukkiger van . Ik spreek uit eigen ervaring!

 

Terug naar de paardenbak waar W. deze drie tips ter harte heeft genomen. De ontspanning die ze voelt, doordat ze zichzelf niet hoeft te vergelijken met de rest, is naar haar idee de grootste winst. “Ik voelde me gewoon vrij om een heel andere start te maken. En voor het paard was het waarschijnlijk ook veel fijner, want die heeft de hele bak met mij mee gewandeld. Ze haakte gewoon direct aan. Heel bijzonder”.

 

Welke boodschap hoor jij het vaakst van jouw Criticus?

 

Wil jij ontdekken hoe jij het beste uit jezelf haalt, op je werk of in je privéleven? En durf jij de snelle, directe en leerzame confrontatie met de paarden aan?

Dan is de Persoonlijke Leiderschapsscan precies iets voor jou. Je gaat één op één met de paarden aan de slag en komt beslist met mooie en waardevolle inzichten de paardenbak weer uit. Geef jezelf eens zo’n bijzonder cadeau.

 

Heb je vragen?

Stel die dan hier. Ik reageer altijd.