Jezelf zijn en waarom dat ertoe doet

Jezelf zijn en waarom dat ertoe doet

13 december ● AuthenticiteitPaardencoachingTransactionele Analyse

Terugkijkend op 2016 springt één vraag van mijn klanten met kop en schouders uit boven alle andere.
Hoe kan ik anders leren omgaan met mezelf, zodat ik meer regie krijg in m’n leven?
Veel van mijn klanten ontdekken dat ze zich vaak aanpassen aan anderen. Té vaak. Zowel op hun werk als in hun privé leven. Ze herkennen patronen als zichzelf klein maken, nee denken en toch maar ja doen, ze voelen zich niet gezien en gehoord etc. Waarom ze zich zo vaak aanpassen? Omdat ze bewust of onbewust bang zijn voor conflicten, graag aardig gevonden willen worden of eenvoudigweg omdat ze doen wat ze al van kinds af aan doen.

 

Authetiek zijn

Nou wil het toeval (wat heet toeval) dat ik vorige week stuit op een boek van Stephen Joseph met de titel: “Autheticiteit: jezelf zijn en waarom dat ertoe doet”. Een feest van herkenning! Maar er was meer. Lees nog even verder!

 

Authenticiteit en geluk

Daar waar ik mijn klanten begeleid naar meer regie nemen, hen bewust maak van andere opties qua gedrag, gedachtes en gevoelens en ze laat oefenen met de paarden, gaat Joseph nog een stap verder. Hij koppelt regie nemen in je eigen leven en leven op een manier die bij jou past aan GELUK!
Die stap had ik nog niet gezet. Whauw, dat gaat ver! Maar het maakt me wel super blij. Dat geeft een extra dimensie aan mijn eigen leven en aan mijn werk. En mogelijk ook een positieve slinger aan jouw leven en werk!

 

Positieve psychologie

Joseph haalt in zijn boek de oude Griekse filosoof Aristoteles aan, ideeën van psychologen als Carl Rogers en Abraham Maslow en het werk van de tegenwoordige positief psychologen. Deze nog jonge richting in de psychologie richt zich op het begrijpen van wat het leven de moeite van het leven waard maakt. Wat maakt dat je ’s morgens met plezier je bed uitkomt? Een goed leven hebben is iets anders dan dat je geen last hebt van depressies, angsten etc. Een goed leven is een leven waarin je kunt leren de beste versie van jezelf te worden.

Ik denk dan aan de frase dat je niet ziek hoeft te zijn om beter te worden!

 

“Goed leven vereist dat we het potentieel dat in onze aard zit ten volle benutten. Verstandig kiezen wat belangrijk voor je is, is van levensbelang voor alle aspecten in je leven: je welzijn, het succes van je relaties, hoe je carrière zich ontwikkelt en hoe je terugkijkt op je leven. Hoe meer we in staat zijn om onszelf te zijn, hoe gelukkiger we zullen zijn. En hoe gelukkiger we zijn, hoe meer we bijdragen aan het verbeteren van degenen om ons heen”.

 

Transactionele Analyse (TA)

In de route om naar authenticiteit te komen herken ik veel raakvlakken met de Transactionele Analyse (TA). Weer ’n mooie verrassing. Want de TA is in mijn werk als paardencoach bekend terrein.

Joseph onderscheidt drie stappen:

·      Leer jezelf kennen

·      Wees de baas over jezelf

·      Leef wie je bent, elk moment van de dag.

 

Heb je zin om vast een kleine oefening te doen waardoor je jezelf beter leert kennen? Dit is geen oefening uit het boek van Joseph, maar eentje die mijzelf meer inzicht gaf tijdens de opleiding TA.

 

Oefening Ken jezelf

Stel dat er bij jou thuis boven de voordeur een bord had gehangen met de ‘lijfspreuk’ van jullie gezin. Een spreuk die door alle gezinsleden geleefd werd. Of misschien zou het ook een tegeltje op het toilet geweest kunnen zijn. Wat stond er op dat bord of tegeltje?

Herken je die spreuk van je gezin van herkomst in jouw dagelijks leven? Kun je daar een voorbeeld van geven? Hoe uit zich die spreuk?

In geval van herkenning: Word je blij van het effect van deze lijfspreuk of zou je hem liever willen deleten of aanpassen?

Wat zou een beter passende spreuk zijn voor jouw leven op dit moment?

 

Wil jij jezelf beter leren kennen, zodat je verstandige keuzes kunt maken in je leven en daardoor meer geluk ervaart?

Dan is de Persoonlijke Leiderschapsscan een heel mooie eerste stap. Je krijgt zeker confronterende inzichten in jezelf en je maakt kennis met de mogelijkheden die paarden je bieden als spiegel.