Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/1/6/9/stableleadership.nl/httpd.www/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /customers/1/6/9/stableleadership.nl/httpd.www/wp-content/plugins/mainwp-child/mainwp-child.php on line 39 Zeg jij wat je vindt, of ga je liever zegels plakken?
Zeg jij wat je vindt, of ga je liever zegels plakken?

Zeg jij wat je vindt, of ga je liever zegels plakken?

23 augustus ● LeiderschapPaardencoachingTransactionele Analyse

Wij spaarden thuis zegels bij de vleet. Om de paar weken mocht ik, als klein meisje, sorteren en zegels plakken. Ik proef nog de vieze smaak van de lijm achterop. En tot slot ging ik de volle boekjes of kaarten inleveren voor geld of iets leuks!

Nooit geweten dat je ook emotionele zegels kunt plakken. Het grote verschil is dat je door dit soort zegels juist krijgt wat je niet wilt hebben!

 

Zegels plakken is een ‘populair’ TA-concept. Het werkt zo.

Je partner, collega zegt of doet iets waar jij niet gelukkig mee bent, het niet mee eens bent of wat je zelfs irriteert.

‘He, wat irritant, komt ‘ie weer te laat binnen. Maar laat maar, ik zeg er niets van, want ik wil geen ruzie’. 

Onbewust plak je wel een zegeltje in je spaarboekje. Op enig moment is je boekje vol. Naar jouw idee heb je dan genoeg ‘geslikt’ en barst de bom. Het is de beroemde druppel. De eerstvolgende keer dat er ook maar íets gebeurt tussen jou en die ander, dat kan iets heel onnozels zijn, word je gruwelijk kwaad. Al jouw gespaarde zegels vliegen de ander om de oren. Voor hem of haar komt jouw boosheid als een donderslag bij heldere hemel. Goede kans dat die ook boos terug reageert. Precies dát wat je niet wilde!

 

Nog andere resultaten van dat plakwerk?

Belangrijk is ook dat je jezelf bevestigt in hoe de dingen altijd lijken te gaan in jouw leven.

‘Zie je wel, daar gaan we weer. Ik zeg een keer iets en nu is ‘ie kwaad!’ 

Daar komt nog bij dat je er van overtuigd raakt dat de fout bij de ander ligt en dat jij het slachtoffer bent. Je voelt je teleurgesteld, boos, gefrustreerd. Kortom…jouw (werk)relatie met de ‘laatkomer’ staat behoorlijk onder druk.

 

Kan het ook anders?

Gelukkig wel. Misschien dat je nu, al lezende, situaties herkent waarin jij gaat zegels plakken en hier en daar een vol boekje inlevert. Of er één mag ontvangen. Dat is winst, want zodra je het spelletje doorhebt, kun je andere manieren van reageren kiezen.

 

Hier 3 nuttige tips om minder zegels te plakken:

 

 • Wees alert op de momenten waarop je voelt dat jij je gaat aanpassen om ‘de lieve vrede’ te bewaren.

  Dat is precies zo’n moment waarop je beter kunt kiezen de situatie op feiten te beoordelen en in het hier-en-nu te blijven.

Jan, een collega of misschien je leidinggevende, komt te laat de vergadering in die jij voorzit. Het is de eerste keer, kan gebeuren, je bent wel even uit je concentratie, maar je pakt vrij eenvoudig de draad weer op en iedereen is nog bij de les. Je besluit (bewust besluit!) er dus verder geen aandacht aan te besteden en behoeft ook geen zegel te plakken.

Jan komt echter later die maand voor de derde keer te laat binnen. Je merkt dat het je nu irriteert en je besluit (bewust) er direct iets van te zeggen. Hoe pak je dat aan?

 

 • Gebruik het model van geweldloze communicatie van Marshall B. Rosenberg.

  Dit is echt een gouden model dat je op vele momenten een fantastisch handvat geeft. Rosenberg onderscheidt 4 stappen:

 1. Benoem wat er gebeurt, feitelijk! ‘Jan, je komt voor de derde keer te laat binnen, terwijl de vergadering is begonnen’.
 2. Benoem jouw gevoel. ‘Ik merk dat het mij uit m’n concentratie haalt’.
 3. Geef je behoefte aan. ‘Het irriteert me omdat ik de vergadering graag goed wil voorzitten’.
 4. Zeg wat je wél wilt? ‘Ik zou het fijn vinden wanneer je de volgende keer op tijd aanwezig bent’.
  Voordeel van deze manier van communiceren is dat je het hele verhaal bij jezelf houdt en aangeeft wat er met jou gebeurt en wat je graag zou willen. Komt geen zegeltje aan te pas!
 • Onderzoek hoe jij naar jezelf en de wereld kijkt.

  Wanneer je kunt leven vanuit de overtuiging dat jij OK bent en de ander ook OK is, vervalt de belangrijkste drijfveer om jouw gedrag aan te gaan passen aan anderen. Daarmee zet je absoluut de rem op zegels plakken!

De volgende blog gaat over deze 4 verschillende manieren waarop we naar onszelf en de wereld kunnen kijken. Mis h’m niet!
Wil jij bewust leren omgaan met je voelen, denken en doen? Beter en eerst voor jezelf leren zorgen? Of zijn er andere issues op het gebied van persoonlijk leiderschap waarmee je aan de slag wilt?

Neem dan contact met me op, ik help je graag verder.

Als coach heb ik, samen met de paarden, al veel mensen begeleid naar meer regie in hun leven, kracht, zelfvertrouwen en succes. Durf jij de rechtstreekse confrontatie met de paarden (en met mij) aan?